Druga edycja i podwójny sukces Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych!

15- 16 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy odbył się II Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. To wyjątkowe wydarzenie, które w tamtym roku podbiło serca jego uczestników, już po raz drugi odniosło ogromy sukces!
W tym roku w Kulinarnym Festiwalu Kwiatów Jadalnych wzięło udział ponad 8 tys. gości – miłośników ogrodnictwa, pasjonatów sztuki kulinarnej, turystów oraz media.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji festiwalu była Róża ? Królowa smaku i zapachu. Królowa dominowała w potrawach, napojach, kosmetykach i innych specjałach, przygotowanych przez zaproszonych ekspertów.
Gościem specjalnym wydarzenia była Małgorzata Kalemba-Drożdż, doktor biochemii, specjalista w dziedzinie kwiatów jadalnych, autorka wielu książek, takich jak: Pyszne Chwasty, Kwiaty Jadalne oraz najnowszej – Różane przepisy.
Szefem kwiatowej, letniej kuchni był Mariusz Siwak, uczestnik programu Top Chef. Szef Mariusz od lat propaguje gotowanie z użyciem produktów regionalnych, które łączy z kuchnią nowoczesną.
Róże, liliowce, begonie, aksamitki, lawenda, kwiaty dyni czy cukinii posłużyły do przygotowania wyjątkowych kwiatowych dań. Goście festiwalu mogli skosztować m.in.: kaszy kuskus z płatkami róż, serka z lawendą na kruchych ciastkach oraz risotta z kwiatami cukinii i nagietka. Podczas tegorocznej edycji festiwalu debiutowały 15 minutowe przepisy na dania kwiatowe, takie jak: sałatka z mini marchewki z aksamitką i begonią. Na spragnionych czekały orzeźwiające napoje: różoniada – różana lemoniada, poncz z fuksji, napoje z kwiatami pomarańczy oraz cytrynady z pysznogłówką.
Kolejną nowością tegorocznego festiwalu był konkurs kulinarny – Cały ogród na talerzu. Do rywalizacji stanęły cztery drużyny reprezentujące powiaty: koszaliński, kołobrzeski, drawski i łobeski. Drużyny, przygotowując dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych, walczyły o statuetki ufundowane przez Starostę Koszalińskiego.
Podczas pierwszego dnia festiwalu, drużyny oceniała komisja sędziowska w składzie: Pani Marszałek Anna Mieczkowska, Mariusz Siwak – Szef festiwalowej kuchni, Małgorzata Kalemba-Drożdż – dr biochemii i specjalista w dziedzinie kwiatów jadalnych, Danuta Lebioda – przedstawiciel ZIR patrona konkursu oraz Agnieszka Krzymińska ? dr ogrodnictwa i międzynarodowy sędzia florystyki.
Nagroda główna – Kwiatowy Widelec trafił w ręce drużyny Powiatu Kołobrzeskiego! Zwycięscy zaserwowali jury: krem z buraków z płatkami róż i begonią, łososia z soczewicą i kwiatami cukinii, ciasteczka na chmielu oraz orzeźwiający napój różany.
Rywalizacja trwała jednak dalej, drużyny powiatów zmagały się bowiem o nagrodę publiczności ? HIT FESTIWALU. Powiaty walczyły o serca i podniebienia publiczności serwując m.in.: rożki z kruchego cista z konfiturą z płatków róż, ciasteczka na chmielu, tort różano-miętowy czy racuchy drożdżowe z jabłkiem, miętą i dżemem różanym. Bezkonkurencyjny okazał się powiat koszaliński ? który drugiego dnia festiwalu, z rąk Starosty Koszalińskiego otrzymał Kwiatową Łyżkę Smaku.
Goście festiwalu kupić mogli również produkty tradycyjne i regionalne, kwiatowe przetwory, aromatyczne nalewki, miody, naturalne jogurty, sery i kwiatowe lody. W asortymencie stoisk wystawczych znalazła się również szeroka gama roślin ozdobnych i ziół wyprodukowanych przez Szkółkę Roślin Ozdobnych Hortulus oraz nasiona krakowskiej firmy Polan.
Dużym zainteresowaniem gości festiwalu cieszyły się stosika animacyjne. Uczestnicy wydarzenia mogli poznać technikę decoupage, wziąć udział w warsztatach kosmetycznych i florystycznych.
Floryści z Pracowni Florystycznej Zielna z kwiatów zebranych w Ogrodach Hortulus Spectabilis, stworzyli niepowtarzalne propozycje kwiatowych dekoracji stołów oraz altan. Pokazy florystyczne w wykonaniu Łukasza Wierzbińskiego komentowała Agnieszka Krzymińska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W czasie pokazów wykonane zostały bukiety na każdą okazję.
Debiut na tegorocznej edycji festiwalu miała również kuchnia kosmetyczna. Szefową kuchni kosmetycznej była Katarzyna Majewska. Wprowadzając gości w tajniki tej dziedziny, zaprezentowała proces przygotowania kwiatowych kosmetyków. Toniki czy kremy, które przygotowane zostały przez Panią Katarzynę z naturalnych składników, służą nie tylko do pielęgnacji ciała ale można ich również posmakować.
Dodatkowo goście wydarzenia podziwiać mogli całe kolekcje kwiatów jadalnych oraz setki odmian ziół, wkomponowane w rabaty otaczające festiwalowy Plac Dzikich Kwiatożerców.
Specjalnie na festiwal powstał Warzywnik Kwiatowy. Jest to nowa forma wykorzystania ogródka przydomowego oraz działkowego, w którym grządki z warzywami zastąpiły wielobarwne kwiatowe zagony, stworzone z kwiatów jadalnych.
Goście, którzy wzięli udział w tegorocznej edycji festiwalu, mogli poznać wyjątkowe smaki i zastosowania kwiatów jadalnych oraz zrelaksować się w otoczeniu Ogrodów Hortulus Spectabilis. Wśród angielskich rabat bylinowych, traw, parterów bukszpanowych i rosariów rozciągał się nie tylko zapach kwiatowych dań, ale i również woń Róży ? Królowej smaku i zapachu.
Zapraszamy na kolejną edycję tego wyjątkowego wydarzenia!
III Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych odbędzie się 14-15 lipca 2018 r.
w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.
Tekst: Ogrody Tematyczne Hortulus
[av_gallery ids=’14904,14905,14906,14907,14908,14909,14910,14911,14912,14913,14914,14915,14916,14917,14918,14919,14920,14921′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ av_uid=’av-x0fo46′]opublikowano 18 lipca 2017